Matematică
Mathe
2016-10-01 05:14:24
Un fermier trimite spre vanzare la piata o cantitate de cartofi.in prima zi s-a vandut 1/4din cantitatea trimisa si inca 60kg.A doua zi s-a vandut 1/4 din rest si inca 30kg, iar in a treia zi s-a vandut 1/3 din rest si inca 10kg.Ce cantitate de cartofi a avut fermierul
Răspunsuri la întrebare
bvauaba
2016-10-01 10:08:42

In cele trei zile se vinde toata cantitatea. Aplicam metoda mersului invers: In ultma zi s-a vandut 1/3 din rest si inca 10 kg si s-a terminat restul ramas din a doua zi. Inseamna ca 10kg reprezinta 2/3 din acel rest. Atunci 1/3 va fi 10:2=5kg. Restul dupa a doua zi va fi atunci 10+5=15kg care s-au vandut a treia zi. A doua zi s-a vandut 1/4 din restul primei zile si inca 30 Adunam 30 la cat s-a vandut in ultima zi 15+30=45kg Acesta reprezinta 3/4 din restul primei zile. Atunci 1/4 va fi 45:3=15kg. Deci a doua zi s-a vandut 15+30=45kg Adun la acesta cat s-a vandut in ultima zi si obtin restul primei zile. 45+15=60. La acesta adun cele 60 kg vandute in plus in prima zi:  60+60=120kg Aceasta reprezinta 3/4 din total Atunci 1/4 va fi: 120:3=40kg. Inseamna ca in prima zi s-a vandut 40+60=100kg. In total s-a vandut: 15+45+100=160kg. Proba: prima zi 1/4 din 160 si inca 60 adica 160:4×1+60=40+60=100 restul dupa prima zi: 160-100=60 a doua zi 1/4 din rest si inca 30 adica 60:4×1+30=15+30=45 restul dupa a doua zi 60-45=15 a treia zi 1/3 din rest si inca 10 adica 15:3×1+10=5+10=15 restul zilei a treia 15-15=0 adica s-a terminat toata cantitatea. Corect!

Adăugați un răspuns